Logo

Om Vejby Baby

Sidan www.vejbybaby.se är tillägnad urgamla fiskeläget Vejbystrand på Bjärehalvön och på gränsen mellan kommunerna Ängelholm i söder och Båstad i norr.

Jag heter Joakim Lloyd Raboff och jag jobbar som yrkesfotograf, frilansfilmare och konstnär i Malmö. Jag har fotograferat och filmat i och runt Vejbystrand årligen sedan 1997. Under våren 2020 kommer jag att ge ut en vacker fotobok med några av mina allra bästa fotografier och ett knippe kärnfulla texter om Vejbystrand.

Är du intresserad av att medverka till boken “Ögonblick i Vejbystrand”?
Läs mer om bokprojektet här.

Vejbystrand enligt Wikipedia:

Första gången namnet på fiskeläget Vejbystrand förekommer är på en karta från 1865[källa saknas]. Ett ännu äldre namn är Vejbysjö. Båda namnen är bildade till Vejby, ett namn som är betydligt äldre. Vejby förekommer i skrift första gången 1390 som “Væghby”, och namnet härstammar antagligen från den tid då vägen genom Vejby var huvudväg från Barkåkra by till Grevie, Västra Karup och Torekov.

Vejbystrand (Vejbysjö) kallades tidigt för “Turkiet“, då invånarna skämtsamt och/eller elakt kallades turkarna av bondebefolkningen, som sjöfolket i Vejbystrand förr ofta var i slagsmål med.[4]

Vejbystrand var på 1800-talet en liten fiskeby i nordvästra delen av Vejby. Järnvägen med station i Vejbyslätt blev ett lyft för orten. En ny hamn byggdes 1933-1934, som ersatte den tidigare alltför lilla hamnen. I början av 1900-talet byggdes Kronprinsessan Victorias kustsanatorium (KVS). Satsningen på vård medförde andra verksamheter, såsom Tallhaga och Sommarsol. På 1950- och 1960-talen hade Vejbyparken sin storhetstid, en riktig folkets park.

Vejbystrand är i dag inte bara långsträckta badstränder. Här finns även ett par unika miljöer, såsom Trollskogen och Magnarpsheden. I dag har Vejbystrand vuxit till en ganska ordinär ort med omfattade villabebyggelse av det mest skiftande slag på åkrarna öster om bykärnan närmast hamnen. I Vejbystrand finner man även åretruntservice i form av mataffär, frisörer, pizzeria, pub, hotell[5] och vandrarhem. Vejbystrand har fått en mera stadslik karaktär genom de fem femvåningshus som 2010-2011 byggdes i parken alldeles invid Kronprinsessan Victorias kustsanatorium, samtidigt som köksbyggnaden (ursprunget till KVS, byggd 1903) och den så kallade “Tvätten” (byggd 1925) revs. Därmed utgår sanatoriet ur Skånes kulturmiljöprogram.